Powervrouwen in beeld met Elis Ligtlee

Powervrouwen in beeld

Het interview dat met mij is afgenomen voor het project Powervrouwen in beeld staat online. Eerder deze maand heb ik een bericht op mijn website geplaatst over het project Powervrouwen in beeld. Fotografe Léontine van Geffen – Lamers fotografeert verschillende vrouwen en spreekt met hen over kracht en wat dit voor hen betekent. Het resultaat wordt gebundeld in een boek dat uitkomt op 8 maart 2017. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel ‘Free a girl’.

Op de website van Léontine is gister mijn interview online gekomen. Ik heb gesproken over de plek waar ik me prettig voel, waar ik tot rust kom en over kracht en wat dit voor mij betekent. Je kunt het interview onderstaand lezen. Vergeet ook zeker niet om even naar de site http://www.powervrouweninbeeld.nl te gaan. Hier vind je niet alleen mijn interview, maar ook de interviews met andere powervrouwen. Daarnaast heb je hier de mogelijkheid om het boek te bestellen.

Elis Ligtlee voor Powervrouwen in Beeld - Quote Eminem

Waarom koos je voor je eigen huis?

Dit is de plek waar ik rust vind. Zeker na de spelen kon ik hier de drukte achter mij laten. De deur dichtdoen en denken ‘ik ben thuis’. Hier zit ik rustig op de bank en is er niemand die iets van mij verwacht. Ik ben veel weg, dan is het fijn om hier thuis samen te zijn met mijn vriend. Na de spelen werd ik echt geleefd. Ik vind alles leuk, dus ik pak alles met beide handen aan. Dat is behalve leuk ook best heel vermoeiend. Gelukkig heb ik een manager die mijn agenda beheert, want de trainingen moeten natuurlijk ook gepland worden in combinatie met al die afspraken. Daarnaast heb ik ook nog een huis dat ik moet onderhouden. Soms had ik in een week vier of vijf afspraken en dan niet alleen hier in de buurt, maar ook bijvoorbeeld in Hilversum of Amsterdam. Ik heb er wel écht van genoten en ik geniet er nog steeds van. Dus het is ‘t mij allemaal waard.

Wat doe deze plek met je?

Ik ben hier erg gelukkig. Voor de spelen hebben we dit huisje veranderd en helemaal naar mijn smaak ingericht. Het is eigenlijk van mijn ouders en ik mag er wonen. Dat ben ik na de spelen gaan doen. Ik ben er nog steeds erg trots op. Als ik binnenkom en op de bank ga zitten, dan ben ik er heel blij mee. In het begin was het even wennen, maar nu kan ik er écht van genieten. Dit is thuis voor mij. Hier ben ik ook wel met de sport bezig, maar dat is anders dan als ik met het team ben. Hier kan ik loslaten.

Waarom koos je dit lied van Eminem?

Dit lied vind ik erg passend bij sport. Soms heb ik, net als iedereen, het gevoel dat iets niet kan of niet lukt. Ik wil dan opgeven, maar met dit lied kan ik dan nét dat beetje extra kracht eruit halen dat ik nodig heb. Ik luister er regelmatig naar om me voor te bereiden of op te laden voor een wedstrijd.

Wat doet het met je?

Dit nummer gaat erover dat als je je zwak voelt, je jezelf kunt oppeppen om er vol voor te gaan. Dat komt bij mij wel binnen. Iedereen is moe, jij ook, kom op, nu niet bij de pakken neerzitten en ervoor vechten. Ook al lukt dat niet altijd, ik ben er wel mee bezig. Dan is het een passend nummer. Als ik met mijn koptelefoon op aan het warmrijden ben, dan voel ik die kracht van binnen naar boven komen. Dan heb ik er zin in, kom maar op! Voor mijn gevoel maakt het mij dan nét iets sterker.

Wat is kracht voor jou?

Als ik aan kracht denk, denk ik meteen aan fysieke kracht. Dat is wat ik nodig heb om te kunnen presteren in de sport. Zeker als sprinter. Zowel mentaal als fysiek heb je kracht nodig. In het krachthonk druk ik veel kilo’s weg. Die kracht moet ik kunnen vertalen naar het fietsen. En die kracht moet ik ook weer gebruiken in mijn hoofd, om alles tot een goed resultaat te laten leiden. Dus ook in denken en doen moet ik krachtig zijn.

Als ik terugkijk naar mijn finale in Rio, weet ik nog heel weinig van wat er allemaal gebeurde. Het was zoveel. Dat ik in de laatste halve ronde nog opstond en dat ik eigenlijk niet meer kon, want mijn benen deden zó’n pijn! Maar ik deed het toch en dat is echt mijn kracht geweest. Toen heb ik de anderen achter mij gelaten. Kracht heeft daarom voor mij twee kanten.

Waarom Elis een PowerVrouw is

Elis is bijna haar hele leven met fietsen bezig. Niet zomaar fietsen, maar fietsen om te winnen! En dat doet ze dan ook. Haar prijzenkast is enorm gevuld. De drive, passie, discipline en het doorzettingsvermogen om nét dat ene beetje extra uit je lijf te halen om te winnen, dat vind ik knap. Knap vind ik ook dat ze het lef had om na haar opleiding voor de sport te gaan. Een erg onzekere toekomst, maar ze deed het en hoe!

Voor wie “Till I collapse” van Eminem niet kent. Hieronder kun je het luisteren.